Replica’s van vuurwapens, gevaarlijk- of onschuldig speelgoed?

De meningen zijn sterk verdeeld als het aankomt op de wetgeving hier in Nederland met betrekking tot het verbod op luchtdrukwapens welke een sprekende gelijkenis vertonen met vuurwapens, de zogenaamde replica’s. Sinds 2013 zijn de AirSoft replica’s toegestaan, maar om een dergelijk wapen aan te mogen aanschaffen dien je lid te zijn van de NABV (Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging), 18 jaar of ouder te zijn en een VOG te kunnen overleggen. AirSoft wapens zijn replica’s die plastic BB’s (kogeltjes) schieten met maximaal 3 joule, en worden gebruikt in zogenaamde re-enactments (reënscenering) en action shooting. Deze wapens mogen alleen gebruikt worden onder stringente voorwaarden die redelijk te vergelijken zijn met wetgeving rondom vuurwapens. Zelfs het in de achtertuin gebruiken van een AirSoft wapen is al verboden.

In de ons omringende landen zijn de 4,5 en 5,5mm replica’s die stalen BB’s en pellets af kunnen vuren middels veelal een CO2 cartridge wel toegestaan en vrijelijk verkrijgbaar. Deze meestal niet van echt te onderscheiden luchtdrukwapens hebben ook 2 tot 3x zoveel kinetische mondingsenergie dan hun AirSoft tegenhangers. De wetgever heeft echter bepaald dat deze wapens – zelfs op verlof – verboden zijn. Dit tot grote ergernis vanuit de recreatieve luchtdruk community. Is het nu echt zo gevaarlijk als de wetgever ons doet geloven, of valt het allemaal wel mee. Want volgens de wetgever kan er kan immers ernstige dreiging uitgaan van zo’n replica. Een gemiddelde bankmedewerk(st)er of pompbediende zal het onderscheid tussen een echt vuurwapen en een replica in ieder geval niet kunnen maken en dat geldt zelfs voor getrainde politieagenten.

Gezien het bovenstaande is het opmerkelijk dat sinds juli van dit jaar er een wijziging van toepassing is op de RWM, waarin is opgenomen dat – conform de Richtlijn 2009/48/EG (de speelgoedrichtlijn) – het bezit en de verkoop van (niet schietende) speelgoed replica’s is toegestaan, mits deze voorzien zijn van een CE keurmerk op het speelgoed en de verpakking. Een exacte replica van een Glock 17 of Colt 1911 als speelgoed kan dus vanaf nu ook in ons straatbeeld verschijnen, zij het voorzien van een – niet op afstand te herkennen – CE keurmerkje dat bovendien met een stift makkelijk zwart te maken is.

Dat dit levensgevaarlijke situaties op kan leveren – of zelfs de dood tot gevolg kan hebben – bleek afgelopen week wel in Cleveland Ohio, waar twee politieagenten reageerden op een oproep van een buurtbewoner die melding maakte van een 12-jarig jongetje dat met een BB pistool aan het schieten was. De beller had al aangegeven dat het vermoedelijk een speelgoedpistool betrof, maar dat weerhield de agenten er niet van om met getrokken pistool de 12-jarige jongen te benaderen. Een van de agenten nam geen enkel risico toen het knulletje begon te zwaaien met het pistool en schoot daarop de knaap 2x in de buikstreek. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. In de VS geldt dat dergelijk speelgoed voorzien moet zijn van een oranje mondingsdop, maar deze was door het slachtoffertje verwijderd.

En daarmee is gelijk mijn grootste angst voor dit soort speelgoed aangetoond. Nu is Amerika natuurlijk een ander verhaal, omdat er daar op nagenoeg iedere inwoner wel één vuurwapen in omloop is en schietpartijen aan de orde van de dag zijn, maar had een agent hier in Nederland anders gereageerd in zo’n situatie? Mijn mening is: verbied vrije verkrijgbaarheid van alle soorten replica’s, zelfs het speelgoed, want iedere dode is er één te veel! Wat is jouw mening? Discussier mee door te reageren onderaan deze pagina (alleen voor leden).

 

 

2 reacties

  1. Jan van Brussel schreef:

    Geen totaal verbod, wel op een verlof.
    Jan van Brussel

  2. Léon van Schie schreef:

    Dat is op zich ook wel een goed idee, alleen speelgoedpistolen sluit je daarmee dus niet uit en daar gaat een minstens zo grote dreiging vanuit, met bijbehorende risico’s.

OK

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Klik op "OK" om het gebruik van cookies te accepteren.