Historische wapens

Als je spreekt over de categorie historische wapens, dan komen er allerlei “vreemde” namen voorbij. Zo komen in ons clubblad met enige regelmaat de namen Stevens en Peterlongo voorbij. Maar er circuleren er meer binnen onze vereniging, zoals Pope, Pennsylvania (R), Kuchenreuter (R) en heel af en toe Creedmore. Wat houden deze benamingen in en wie zijn het?

We zullen beginnen met de “wat”-vraag. In tegenstelling tot de overige disciplines, zoals KKG, KKK, LG, LP, enz. hebben de historische disciplines allemaal een eigen naam. Waar b.v. KKG de toevoegingen 12 m, 50 m, staand, knielend of liggend kan hebben, heeft dit binnen de categorie historische wapens allemaal een eigen naam. Zo is Pope 50 m staand met een achterlaad vrij geweer en is Creedmore 100 m liggend voor hetzelfde wapen. Om bij de geweren te blijven, de discipline Pennsylvania (R) is een vuursteengeweer met een getrokken loop. Hiermee wordt staand op 50 m geschoten. De “R” in de benaming staat voor Replica. Er bestaat ook een discipline Pennsylvania (O), dit is dezelfde discipline maar dan met het Origineel.

Pope

Webley, Mariette en Kuchenreuter (R) zijn 25 m disciplines met revolver of pistool. Webley wordt geschoten met een achterlaad revolver, Mariette met een replica voorlaadrevolver en Kuchenreuter (R) met een replica enkelschots percussie-pistool. Mariette mist in dit geval de toevoeging R van replica, omdat de discipline met het origineel de naam Colt heeft.

Mariette Webley

Van al deze disciplines bestaan ook korpsen of teams en die hebben ook weer een eigen naam. Binnen onze vereniging zijn er maar twee disciplines, die ook in teamverband worden beoefend, n.l. Stevens en Peterlongo. Stevens is de benaming voor het team Webley en Peterlongo is de benaming voor het team Mariette.

Kuchenreuter

Nu we weten wat de benamingen inhouden, blijft de “wie”-vraag over. Wie is Stevens, Peterlongo of Kuchenreuter? De benamingen zijn niet zomaar willekeurig gekozen. Ze zijn namelijk allemaal vernoemd naar bekende ontwerpers of wapenmakers. Daarbij is Colt waarschijnlijk wel de bekendste in dit rijtje.

Deze disciplines zijn maar een kleine selectie uit totaal. Voor een compleet overzicht van alle disciplines is een bezoekje aan www.ltc-hw.nl de moeite waard.

Met dank aan Alex van Buren voor deze bijdrage.

OK

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Klik op "OK" om het gebruik van cookies te accepteren.