Review: Sig Sauer 1911-22 Nickel Nitron

Betaalbare .22LR pistolen gebaseerd op de befaamde Colt 1911 worden door niet al te veel fabrikanten gemaakt. De Colt 1911-22 (gefabriceerd door Umarex), de GSG 1911-22 en de Sig Sauer 1911-22 (die eveneens door GSG gefabriceerd wordt volgens specificaties van Sig Sauer) zijn in Nederland wel de meest gangbare 1911’s in .22 gekamerd. Het misschien wel meest belangrijke verschil tussen de Colt en de GSG/Sig Sauer is respectievelijk een op het frame gefixeerde loop, versus een zwevende loop. Tevens is bij de GSG/Sig Sauer 1911’s ongeveer 80% van de onderdelen uitwisselbaar met generieke 1911 onderdelen, wat het customizen en tunen van het pistool aanzienlijk makkelijk maakt. In deze review ga ik in op de Sig Sauer 1911-22 in Nitron Nickel uitgevoerd en een aantal kleine en vrij eenvoudige modificaties die ik erop aangebracht heb.

De Sig Sauer 1911-22 in Nickel Nitron is in mijn ogen toch wel de meest mooie 1911 die standaard in .22LR is uitgevoerd. De afwerking is van een zeer goed niveau en het gewicht, de afmetingen en het overall schietgedrag van deze 1911 zijn zeker vergelijkbaar met de originele Colt M1911 A1, waarop het pistool ook gebaseerd is. Net als bij het origineel zijn de toleranties van de sommige onderdelen vrij ruim. De gedachte erachter was dat tijdens de twee wereldoorlogen waarin het pistool door de Amerikaanse GI’s gebruikt werd makkelijk in het veld gerepareerd konden worden. Ruimere toleranties betekent immers dat je niet eerst een wapensmid het nodige aan vijl- en polijstwerk hoeft laten te doen om defecte onderdelen te vervangen. De vele duurdere (custom) 1911’s die ondermeer door Sig Sauer, Kimber, STI en Springfield gefabriceerd worden in grotere kalibers zoals 9mm en .45 hebben veel krappere toleranties. Hoe krapper de toleranties van de diverse onderdelen, hoe nauwkeuriger het wapen schiet. Bij deze laatst genoemde wapens praten we overigens al snel over prijzen variërend van 800 tot 2.500 euro. De Sig Sauer 1911-22 is al verkrijgbaar voor rond de 400 euro.

Bij het inschieten van Sig bleek al vrij snel dat een rustig schotbeeld wat lastig was. Na ongeveer 50 schoten constateerde ik dat de loop bushing over de veer plug (aan het einde van de guide rod) heen geschoven was. Een potentieel gevaarlijk fenomeen wat in ieder geval direct invloed heeft op het schietgedrag en de accuratesse. Na wat zoekwerk op het internet bleek al snel dat dit probleem zich soms voor kan doen en dat dit inderdaad veroorzaakt wordt door iets te ruime toleranties en een iets te zwakke veer die de slide weer in battery moet plaatsen na het vuren. Helaas bleek mijn exemplaar ook licht verbogen te zijn, waardoor het onderdeel vervangen moest worden. Het advies van een aantal andere bezitters van dit type 1911 was; “koop de tune kit in de VS bij ZR-Tactical Solutions”. Kosten voor de “GSG/Sig Sauer 1911-22 Ultimate Package“, inclusief douanekosten bedroegen een slordige 110 euro, maar volgens de mensen die deze modificatie reeds uitgevoerd hadden was het de moeite meer dan waard. Dus, de onderdelen besteld (die op maat gemaakt worden, volledig op elkaar afgestemd) en twee weken later mocht ik het pakketje ontvangen.

Het vervangen van de onderdelen was een klusje van ongeveer 20 minuten, inclusief het tussentijds reinigen van het wapen. De toleranties tussen de loop bushing en de veer plug waren afgenomen van 1,34mm naar 0,2mm. De bushing ging tevens vrij strak in de slede, wat ook aangaf dat daar ook het nodige aan speling verloren zou gaan. De guide rod op volledige lengte met high-power veer zorgen ervoor dat het wapen beter moet cyclen. En dat is, zo blijkt na een paar maanden schieten met deze modificatie, ook zeker het geval te zijn. Ook de trekker heb ik onder handen genomen en volledig gepolijst. Hiermee heb ik flink wat kilo’s trekkerdruk doen verdwijnen, wat het schietgedrag ook zeker ten goede komt.

Sig Sauer 1911-22 Nickel Nitron met Recover CC3 Grip en stalen sights.

Sig Sauer 1911-22 Nickel Nitron met Recover CC3 Grip en stalen sights.

Verder heb ik nog een stalen verstelbare keep en stalen korrel met fiber optic gekocht bij “DLASK Arms” in Canada. De keep en korrel die standaard op de GSG- en Sig Sauer 1911-22 zitten zijn namelijk van kunststof. Op zichzelf niets op tegen, maar ik vind een verstelbare keep toch wel fijn en dan maar gelijk in een wat duurzamer materiaal dan plastic. En als laatste heb ik ook nog een Recover Tactical CC3 grip gekocht, die de 1911 een iets meer tactische look & feel geeft, maar ook een (voor mijn grote handen) fijnere greep. Bijkomend voordeel, je kunt er nu ook op de weaver rail onderaan de loop een lampje of laser plaatsen, mocht je dat willen. Als laatste heb ik er nog een setje floor plates bijgekocht voor de 2 bijgeleverde magazijnen, die het nèt even iets prettiger maken om de magazijnen te wisselen en wat additioneel gewicht geven aan de 1911.

Inmiddels heb ik dit wapen alweer een maand of 4 in mijn bezit en schiet ik er best redelijke groepjes mee. Het is geen match-wapen, maar een respectabele 238 uit 250 punten haal ik er redelijk vaak mee.

OK

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Klik op "OK" om het gebruik van cookies te accepteren.