Cowboy en indiaantje, het mag weer, of toch niet?!

Speelgoedpistooltjes, de meeste mannen onder ons zijn er groot mee geworden. Cowboy en indiaantje, politeagentje of soldaatje spelen met klapperpistooltjes, op straat of in de bossen. We hebben het bijna allemaal wel gedaan vroeger. Maar de tijden veranderen. Zo speelt de huidige jeugd liever dit soort spelletjes in levensechte (online) games met (virtuele) vrienden, waarbij het bloed en de lichaamsdelen je om de oren vliegen, dan dat ze daadwerkelijk buiten de straat gaan om achter elkaar aan te rennen. Op zichzelf best apart dat we dit met z’n allen normaal zijn gaan vinden, maar een kind dat buiten met een speelgoedpistooltje loopt weer absurd vinden sinds een niet nader te noemen schietincendent in een winkelcentrum ergens in Zuid Holland.

 
Wat er ook anders is geworden, is de tamelijk rigide wapenwetgeving waaraan wij ons als burger te houden hebben. Het gevolg is dat de op een Colt gelijkende revolvers waarmee we vroeger over straat liepen, vandaag de dag regelmatig uit handen van argeloze kinderen gegrist worden door overijverige wetsdienaren omdat het “op echte wapens gelijkend” speelgoed is, en dat is nu eenmaal volgens de wapenwet verboden. Dan maar een Nerf geweer en/of pistool voor de verjaardag van het jochie. Leuker, want je kunt je tegenstander raken met schuimrubberen pijltjes. “PIEUW!!! JIJ BENT AF!!!”. Toch vinden ze het ‘lame’, want het ziet er zo nep uit met al die felle kleurtjes. Dus massaal weer terug achter de computer of tablet naar de rondvliegende menselijke onderdelen.

 
Maar wacht even, er is goed nieuws want sinds 2014 is er een aanpassing gekomen in de CWM die dergelijk speelgoed (gelijkend op een echt wapen) weer toestaat. Dit dankzij de zogenaamde Speelgoedrichtlijn (2009/48/EG), die bepaalt dat gelijkende speelgoedpistooltjes en geweertjes vrij verhandelbaar moeten zijn binnen de Europese landsgrenzen, mits voorzien van een CE keurmerk op zowel het speelgoed als de verpakking. De revolvertjes waarmee we vroeger over straat liepen mogen weer uit het vet, of nee… uit angst hebben we die maar weg gegooid. Maar goed, dit maakt dan mooi de weg vrij voor op heuse vuurwapens gelijkend speelgoed. Oh, maar dat is ‘vet’ (zoals mijn 8-jarige zoon laatst tegen mij zei). De wapenhandel speelt hier gretig op in. Zo zijn er inmiddels bij enkele gerenommeerde wapenhandelaren in Nederland al replica’s te koop van ondermeer een H&K MP5, Walther PPQ en de welbekende UZI. En ze schieten zelfs ook nog (middels veerdruk) 6mm plastic balletjes af. De kinderen mogen weer los, ik voorzie binnenkort hordes op elkaar schietende mini-soldaten, cowboys en indianen over straat hollen. Mooi zo, zijn ze tenminste weg achter dat beeldscherm en buiten aan het bewegen! … of toch niet?!

 
We zullen binnenkort wel weer de nodige drama-verhalen gaan lezen, want dit soort speelgoed is vrij te bezitten vanaf 3 jaar, je mag er openlijk buiten mee op straat spelen, maar boven de 14 jaar is het dragen weer verboden “als je er niet mee speelt” en moet je het weer verpakt vervoeren in de van het CE keurmerkje voorziene doosje. Het wordt er allemaal niet duidelijker op en menig agent zal hier toch zeker wel overgaan tot inbeslagname om het eerst even rustig verder te onderzoeken. Ach en wee, de rammelende WWM/CWM/RWM ligt nu op de fora alweer onder (sorry voor de woordspeling) vuur, want daar discussieert men er alweer lustig op los omdat niemand meer snapt hoe het nu allemaal in elkaar steekt, zeker omdat er in de Speelgoedrichtlijn een regeltje staat met de tekst “Uitgesloten zijn: imitaties van echte vuurwapens”. Het lijkt wel dat met iedere wijziging in de wapenwetgeving het er alleen maar rommeliger en onbegrijpelijker op aan het worden is, zeker nu er ook verwijzingen zijn naar speelgoedrichtlijnen.

 
Dus even kort samengevat, een replica speelgoedpistooltje dat 6mm plastic balletjes afschiet met een veer is geen AirSoft (waarvoor je VOG moet hebben en lid moet zijn van de NABV, anders ben je strafbaar) maar soms ook weer wel, en replica luchtdruk of CO2 pistolen die loden of stalen kogeltjes afschieten zijn nog steeds verboden omdat er dreiging vanuit kan gaan. Oh, en is hetzelfde speelgoedpistooltje afkomstig uit China (wat ze allemaal zijn) zonder CE keurmerkje, dan bent u eveneens de spreekwoordelijke sigaar. Snapt u het allemaal nog? Ik soms niet meer namelijk!

 
Ik ben hoe dan ook erg benieuwd hoeveel de wapenhandel dit soort niet van echt te onderscheiden replica’s – van bijvoorbeeld een Walther PPQ – gaat verkopen, en hoeveel van die dingen er nog in beslag genomen gaan worden door agenten die ze als verboden wapens beschouwen. Maar ik ben vooral ook erg benieuwd naar hoe dit soort speelgoed straks terug te vinden is in de statistieken van overvallen en berovingen. Tot die tijd zal ik als sportschutter mijn kinderen in ieder geval niet met dergelijk speelgoed laten spelen, dan wel in huis tolereren. Al was het alleen maar omdat het mij (tijdelijk) m’n verlof kan kosten wanneer er tijdens een wapencontrole zo’n stuk speelgoed argeloos op de trap ligt omdat mijn kind het heeft laten slingeren, of omdat het een potentieel gevaar kan betekenen wanneer een agent tijdens deze donkere dagen mogelijk een foute inschatting maakt wanneer hij mijn kind op straat ziet lopen met zo’n ding en “uit zelfverdediging handelt”. Nee, ik sla even over…

OK

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Klik op "OK" om het gebruik van cookies te accepteren.